Veel fietsers, zowel recreanten als echte competitiebeesten, denken dat pijntjes en kwaaltjes normaal zijn bij het fietsen. Niets is echter minder waar…
Om een ideale fietspositie te bekomen, moet er rekening gehouden worden met de eigenschappen, doelen en verwachtingen van de fietser. Een positie op jouw maat zorgt ervoor dat je maximaal je krachten kan benutten zonder aan comfort in te boeten.

Een fietspositionering omvat verschillende onderdelen:

Intake gesprek
Tijdens het intake gesprek wordt geluisterd naar de problemen die optreden, de verwachtingen en de doelen van de fietser maar is er ook aandacht voor de voorkeuren en materiaalkeuzes.

Body screening
Om het lichaam van de fietser te leren kennen, worden enkele testen uitgevoerd. Hierbij wordt onder andere de spierlengte, beweeglijkheid van de rug, stabiliteit van de knie, enzoverder… nagegaan.

Afstellen schoenplaatjes
Een ideale verdeling van de druk van de voet op de pedaal vereist een nauwkeurige afstelling van de schoenplaatjes op de fietsschoen. Ook de juiste keuze van schoenen speelt hierbij een belangrijke rol!

Video-analyse
Om de verschillende aspecten van de interactie tussen mens en machine te evalueren, wordt gebruik gemaakt van video-analyse.
Eerst wordt er een opname gemaakt van de huidige fietspositie, zo kan nadien het verschil aangetoond worden met de nieuwe positie. Door de video-analyse kan er duidelijk worden nagegaan wat de verhoudingen zijn en wat er zoal moet gewijzigd worden in de positie.

Verslag en maten
Na afloop krijgt u een verslag mee met alle gegevens van de meting en de maten van de nieuwe positie. Deze maten kunnen gebruikt worden om over te zetten op een andere fiets als u bijvoorbeeld op vakantie eens een fiets zou huren…

Andere diensten

  • Afstellen twee fietsen in één sessie (bv: race en MTB)
  • Fietspositionering van één fiets en die maten overzetten op een tweede fiets (bv: reservefiets)
  • Advies voor aankoop nieuwe fiets op basis van huidige fiets.
  • Schoenplaatjes afstellen op nieuwe schoenen
  • Monteren nieuwe schoenplaatjes op reeds geëvalueerde schoenen
  • Zadeladvies

Jens Delrue

Kinesist